Odchyt včelího roje

Blíží se letní sezóna a to pro hasiče znamená spoustu práce s hmyzem. Pokud se jedná o roj včel, dává smysl je odchytit a předat včelaři, který jim může poskytnout nový domov. Dnes si vysvětlíme, jak se takový odchyt provádí, co je k tomu potřeba a na závěr vás čeká i lákavá nabídka.

Odchyt včelího roje

Roj včel je třeba odchytit do speciální nádoby, tzv. rojáku (viz níže), a co nejdříve kontaktovat včelaře. Roj produkuje velké množství tepla. Při odchytu roje do neprodyšné nádoby hrozí jeho udušení a nebo zapaření. K tomu dochází velmi rychle a většinou to roj nepřežije.

Potřebné vybavení:

  1. rojáček či jiná prodyšná nádoba
  2. postřikovač (ruční tlakový 1-2l) s čistou vodou
  3. metlička na ometání

Postup při odchytu:

  1. roj postříkáme jemnými kapičkami (účelem není jej smočit, ale jemně ochladit a zatížit křidélka),
  2. roj se zklidní a stane kompaktním,
  3. roj sklepneme/setřepeme do připraveného rojáku,
  4. pokud se roj vrací na původní místo na stromě, s největší pravděpodobností není matka v rojáku,
  5. roják, umisťujeme do stínu, chladu (sklepa) a občas jemně postříkáme (vodu potřebují nejen na chlazení).

Finty:

  • pokud je roják dostatečně veliký a je to možné, roj nesklepáváme, ale celou větvičku ustřihneme a roj položíme do rojáku i s ní,
  • je vhodnější, aby akci dělal včelař, přijede většinou s bohatším vybavením a může řešit rozdílné situace,
  • včelař, kromě odchycení roje, dokáže zajistit celkové “sebrání” včel – pokud se roji nechá roják/úl na místě v dostatečné době, všechny včely za rojem postupně nalezou a nalétají,
  • úplně nejlepší řešení je nechat na místě úl a vyzvednout jej až ve večerních hodinách (ne všechna místa a situace však toto řešení umožňují).

Pozn: Roj není nebezpečný, včely mají váčky plné medu. Nesnaží se útočit, ale najít nové místo k životu. I kdybyste byli celí (v kukle/obleku) obsypání včelami z roje, netřeba se bát.

Roják pro hasiče zdarma

Pan David Hrbáč nabízí pro jednotky SDH roják zdarma. Jak roják vypadá si můžete prohlédnout v této fotogalerii. Roják je možné si objednat u SDH Lískovec na adrese sdhliskovecfm@gmail.com.

Rojová pohotovost

Pan David Hrbáč je k dispozici i jako tzv. rojová pohotovost na telefonním čísle 608 046 247.

Napsat komentář