Slavnostní prapor

Je to již 122 let ode dne, kdy v Lískovci vznikl sbor dobrovolných hasičů. Po 122 letech jsme se dočkali a už i náš sbor má svůj vlastní slavnostní prapor.

Hasičský prapor používají sbory více než 150 let jako výraz své existence a aktivního života. Prapor sboru nesmí chybět u žádného významného dění v obci, je součástí oslav, tradičních hodů, poutí setkání rodáků, návštěv i soutěží. Prapor spojuje své členy a vzdává hold dlouholeté a nelehké práci sboru.

Ten náš vyrobila společnost Alerion. Spojením několika měsíců precizní práce a nejkvalitnějších materiálů vznikl opravdový skvost, který bude zdobit prostory naší zbrojnice a námi pořádané akce dlouhá léta. Na jeho rubové straně tmavě modré barvy je vyobrazen svatý Florián, který drží ochranou ruku nad naší hasičskou zbrojnicí, nápis „sobě ku cti, bližnímu ku pomoci, vlasti k ochraně“ zlaté barvy a okraje jsou zdobeny stužkami v barvě trikolóry a lískovými ořechy. Lícní strana vínové barvy obsahuje ve středu znak SDH a název sboru s rokem založení. Prapor je zdoben zlatými třásněmi a je pověšen na dřevěné žerdi s pískovcovým podstavcem.

S financováním praporu nám v rámci programu na podporu dobrovolných hasičů velmi významně pomohl Moravskoslezský kraj. Z celkové pořizovací ceny 80 000 Kč jsme z vlastních zdrojů uhradili pouze 10 % a celých 90 % nám poskytl kraj. Tímto bychom rádi poděkovali za poskytnuté finanční prostředky a možnost si předloňské oslavy dodatečně doplnit o takto významný symbol.

Napsat komentář